Автор Тема:  Хепатит Б и ендометриоза  (Прочетена 4659 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен edna_ot_vas

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Кандидат-студент
  • Публикации: 79
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
Хепатит Б и ендометриоза
« -: Октомври 12, 2020, 11:07:11 »
Здравейте, освен хроничен хепатит Б с отрицателен е-антиген, имам ендометриоза и декември месец ми направиха лапароскопска операция за отстраняване на лезиите както в яйчниците, така и по тънките черва и в дебелото черво - докъдето може да се стигне, тоест почти доникъде. Оттогава насам нещата се влошиха още повече и започнах да правя кисти на жълтото тяло и още куп неща, няма много възможности за контрол, основно хормонални контрацептиви. Всички гинеколози вдигат рамене какво да ми изпишат и ме отпращат, а аз твърде често се тъпча с нестероидни, заради болки, симптоматично при кисти ми дават някакъв курс противозачатъчно или Дуфастон и се действа на парче. Медицината е дотука. Оттам нататък разни хора с тази диагноза си купуват добавки от рода на NAC, Витекс, indole-3-carbinol - общото между тях е, че осъществяват някакъв контрол над естрогена, но това, което ме притеснява е, че променят точно някои процеси в черния дроб и не знам как това би повлияло на човек с хроничен хепатит, с уговорката, че хепатитът ми е само под наблюдение без лечение и погрешна стъпка не знам как би се отразила. Гинеколозите не са запознати, а гастроентерологът на тема билки, добавки и хомеопатия е настроен негативно, счита ги за опасни, без необходимия контрол, какъвто има при лекарствените средства и че може да стане всичко... Затова се лутам между неправенето на нищо, избор на хормонални терапии и опитване на алтернативни средства... Много жени се подобряват с тези добавки, намаляват си размер на кисти и т. н., но те нямат хепатит. Затова, ако имате информация по темата, ще бъда изключително благодарна! Защото може пък и да са опция за мен, а от страх и незнание да се мъча напразно.

Неактивен Боян Спасов

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 12
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
  • Резултати: Успешнo
Re: Хепатит Б и ендометриоза
« Отговор #1 -: Февруари 28, 2021, 02:58:48 »
В последно време се появиха много нови изследвания.
За съжаление медикаменти като Р300 са все още експериментални а епигенетиката е пълна мъгла за лекарите в България...

https://www.healtheuropa.eu/potential-new-target-for-treating-endometriosis-discovered/103869/

Може би една от правилните стратегии би била от следния вид:
Дълбоко подтискане на оста хипоталамус - яйчници за период от няколко месеца и веднага след това забременяване на естествен цикъл.

Но тук ще се изисква сътрудниèство между хепатолог и специалист по репродуктивна медицина, а това направо не знам как ще се случи ....
Може би ще трябва да се приложи нещо с ограничени странични ефекти като Elagolix, като в същото време се добави мощен хепапротектор като... Това вече на лични, защото и така поста ми е достатъчно еретичен за форум.
Преди избора на хепапротектор е желателно да се изследват феритин, серумно желязо и да се направят пълни тестове за диабет.

Държа да отбележа, че не съм лекар и това е само лично мнение!!!
Идеята е, че когато има диалог между лекуващият ви лекар и вие като пациент, е възможно да го провокирате да приложи по-обоснован подход.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #2 -: Март 31, 2021, 08:29:38 »
Боян Спасов, попаднах на това изказване случайно.

Цитат
Преди избора на хепапротектор е желателно да се изследват феритин, серумно желязо и да се направят пълни тестове за диабет.

Има ли връзка между желязото и някоя съставка на хепапротекторите? При мен се получи повишаване на желязото, точно след като започнах яко да се блъскам с хепапротектори, след като открих че имам хепатит Ц. Но феритина ми беше нормален при последния тест. Намерих си изследвания за ЖСК които са близо до горна граница при леко надвишаване на желязото над ГГ, което доколкото четох май е странно. Всъщност в едно от 3-те изследвания ЖСК беше пък близо до долна граница (пак с високо желязо). Не се бях замислял, че може да има връзка някаква с хепапротекторите, но сега като се замисля - наистина така се получи. Първо бях на хепа-мерц, а после основно на силимаринови добавки и брашно от бял трън. Преди да започна с тях имах пак височко желязо, но не над ГГ.

Неактивен Боян Спасов

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 12
    • Профил
  • Вид лечение: Алтернативно
« Отговор #3 -: Април 01, 2021, 04:12:41 »
Има ли връзка между желязото и някоя съставка на хепапротекторите?
И при мен се случваше нещо подобно и това е причината да започна да чета за ролята на желязото.
Хранителните добавки са със неуточнен състав, неясно усвояване, бионаличност и време за елиминиране.
Ефектите, които предизвикват също не са много уточнени.
Нищо чудно да влияят на цитохром Р450 ензимната фамилия по начин, който да води до повишено усвояване на желязо както от самата хранителна добавка, така и от другите храни. Че силимарина влияе на SYP2С8 вечè е доказано.
Свободно серумно желязо над горна граница никак не е за подценяване, защото уврежда почти всички органи.

Неактивен hristo_gb

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 148
    • Профил
  • Вид лечение: Безинтерферонова терапия (ДААС)
  • Статус: Хроничен хепатит C
« Отговор #4 -: Април 01, 2021, 08:27:34 »
Така е, благодаря за включването. Аз затова реших да спра всякакви купешки добавки заради помощните в-ва от типа на титаниев диоксид (все още недоумявам защо е нужно да има оцветител в добавка за черен дроб)... но за самия силимарин не се бях замислял... Принципно пише, че помага и за овладяване на желязото, но пък попаднах на тази статия, в която се твърди, че при някои хора (с хемахроматоза) може да има обратен ефект... https://hemochromatosishelp.com/milk-thistle-controversy/
« Последна редакция: Април 01, 2021, 08:59:47 от hristo_gb »

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007