Вирусен хепатит - Лечение > Предстои ми лечение

 Предстои ми лечение на Хепатит Ц. Объркана съм !!!

(1/5) > >>

Валентина Георгиева:
Здравейте приятели по съдба !

На кратко за моят случай: На 44 години съм от София. Преди няколко месеца при рутинни изследвания установих, че имам леко завишени АСАТ (37 при горна граница 34) и АЛАТ (58 при горна граница 49) при което посетих гастроентеролог който реши да ми пусне изследвания за хепатит Б и Ц. След като излязоха резултатите бях много изненадана, когато видях, че имам антитела за Хепатит Ц. Държа да отбележа, че нямам никави симптоми с изключение на това, че от лятото страдам от безсъние (което в последствие установих, че най - вероятно е симптом).
Започнах да търся информация за болестта в интернет и така попаднах на Вас, за което съм изключително благодарна, тъй като във форума получих много полезна информация и отговори на много от въпросите, които назряха в главата ми. Абсолютно не предполагах, че това е доста коварно заболяване за което няма почти никаква информация !
Тъй като съм от София се насочих към Токуда и доц. Радин Цонев за последващите изследвания от които се установи: След направен Фиброскан: Начална степен на фиброза Ф0 към Ф1, ПСР: 684 973 копия; Генотип 1Б;
От Токуда изготвиха документите ми за касата и на 17.01.23г. ги подадох. Сега явно се започва заветното чакане за одобрение, което както разбрах може да продължи и два месеца. Назначиха ми терапия с Мавирет по 3 таблетки дневно за 56 дни (8 седмици) и тук започват многото въпроси, на които не намирам отговори и моля за вашето съдействие от някой който е запознат или някой който се е лекувал по същата схема:

Може ли някой да ми съдейства с инфо от коя аптека или коя верига аптеки в София бих могла да поръчам и взема хапчетата, когато дойде време ? Знам, че се поръчват предварително, тъй като са скъпоструващи. Понеже прочетох тук, че трябва да потърся аптека която може да достави лекарството и на няколко места влизах и показвах протокола и имам чувството, че когато в аптеката видят лекарството и цената му, аптекари дори в големи вериги директно отказват да го доставят с претекст, че го няма в складовете с които работят (чрез познати съм проверила, че лекарството го има в складове в различни населени места) в друга аптека казаха, че трябва да пишат мейл......, в друга посочена дори на сайта на НЗОК, че работи с тези протоколи ми отговориха, че лекарствата за хепатит са специфични и точно тяхната аптека не работи с тях !!! Общо взето съм притеснена, дали въобще ще мога да взема хапчетата..... ???

На протокола който получих е записано 2 опаковки Мавирет по 84 бр. за 56 дни, означава ли това, че когато посетя аптеката ще мога да взема двете опаковки накуп или не се дават така, защото чета във форума, че когато се вземат лекарствата не започват да се пият веднага, а си оставяте няколко дни аванс не разбирам защо ?

Какъв е срока за взимане на лекарството след като стартират протокола ? Протокола е с някаква валидност явно и ако за срока на валидност на протокола не намериш място откъдето да ти доставят хапчетата, какво следва ???

Извинявам се за многото въпроси, които поставих и ще съм изключително благодарна ако някой ми отговори !
Само за това мисля и ще се побърка накрая......

Поздрави и успех на всички !

Emil:
Здравей Валя и на всички тук!

Аз съм с много идентична на твоята история и имам същите въпроси.

След рутинни кръвни изследвания установявам завишени чернодробни ензими. Препратиха ме към гастроентеролог, където ме накараха да пусна тестове за хепатитни маркери веднага, без дори ехограф да ми направят. Явно са искали да потвърдят или отхвърлят най-сериозната диагноза. Резултатът - хепатит Б отрицателен, антитела за хепатит Ц положителен.

От там при др Балабанска в Токуда. Пое ме младо момиче в нейния екип - др Пенева.

Резултатите - фиброза Ф0 - ф1, стеатоза С0, ПСР 620,000 копия.
Лечение - Мавирет по 3 хапчета на веднъж дневно за 56 дена

Днес сутринта подадох всички документи в РЗОК и очаквам отговор до 2 месеца.

Въпросите са ми същите -

Защо се оставят няколко дни преди да се започне приема лекарства?

Има ли проблеми с количествата по складовете? Възможно ли е да се озовеш в ситуация, където ти изписват първата опаковка за първите 28 дена и след това да се изчерпят количествата и да не можеш да вземеш втората, когато настъпи времето?

Има ли случаи на отказани протоколи? Какво може да мотивира комисията да откаже протокол? В моята документация пишеше “липсват изключващи критерии за провеждане на безинтефероново лечение”. Но има едно изискване за 6 месеца проследяване. Могат ли да се хванат за това и да ме накарат да се върна след 6 месеца да подавам на ново документи, тъй като фиброзата е в начален стадий и вирусния товар е сравнително малък и да кажат това може да е остро вирусна имфекция. От др страна на епикризата пише хроничен хепатит Ц.

Попитах в няколко аптеки и в СоФармаси ще се обадят да потвърдят. Звучаха убедително. Тр да се проверяват големите вериги само, защото въпроса е чисто финансов за самата аптека. Касата ще им ги изплати, но ще се забави 2-3 месеца и те трябва да затворят едни 50 хил лв оборотни средства. Попитай в СоФармаси, там би трябвало да стане.

Благодаря на всички за вниманието! Форума е безценен! Желая мн здраве и позитивни емоции!

Валентина Георгиева:
Здравей, Емо !
И аз бях при д-р Пенева.
А между другото четох тук, че се хващат за въпросните 6 месеца проследяване, дано не е така......
Аз ходих точно във СоФармаци и някои ми казаха, че няма проблеми да се доставят лекарства с поръчка, но аз все още не знаех кое е лекарството и питах просто информативно какъв е реда....... Сега вече като имам протокола ще отида отново да питам.
Д-р Пенева не беше наясно как се получават лекарствата......

Не съм предполагала, че това е толкова сериозно заболяване, а най - страшното е, че няма никакви симптоми и много хора дори не знаят за него....

Emil:
Аз останах с леко горчив вкус в устата от др Пенева.. Когато ходих да си взема епикризата не направи никакви коментари, не зададе никакви въпроси, връчи ми я все едно няква разписка.. сам се рових по гугъл после да си я интерпретирам сам, да гледам какво е това фиброза Ф0, резултати, скали и тн..

Както и да е, мога да кажа, че до сега опита ми в Токуда и РЗОК е положителен.. Системата е отъпкана и сдружението е направило не малко като пациентска организация.

Ако се хванат за 6-те месеца се успокоявам, че това е най-лошия вариант и просто ще трябва да подам наново и вече няма да имат причина да откажат. Чист късмет сме изкарали, че сме разбрали рано и нищо кой знае какво няма да стане ако се забавят лекарствата с 3-4 месеца. Дано да ни одобрят все пак.

Да, СоФармаси са стабилни. Над 200 аптеки са.

Ти знаеш, че Мавирет има по складовете, така ли?

Силвана Лесидренска:
1. Първата опаковка се започва една седмица след като се вземе от аптека. Така имате 7 дни аванс до взимането на втората, защото ако прекъснете лечението, то се обезсмисля.
2. Проблем с наличности няма. Заявява се с оригиналния протокол в голяма аптека и би трябвало до 24 часа да се достави
3. Масово се връщат протоколи заради липса на 6 м. проследяване, изключения се правят за цирози, макар че и там какво сме виждали... В общи линии НЗОК го играе бащиния и си прави каквото си ще.
4. В случай на отлагане, се подава всичко наново. Отказ не съществува.
5. Имаме адвокат  с богат опит с дела срещу НЗОК по отношение на хепатита :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия