Автор Тема:  Тълкуване на вирусните хепатитни тестове при хепатит В  (Прочетена 63846 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2373
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: В момента съм на лечениe
  • Статус: Хроничен хепатит B
Цитат
това маи се оказва надежно или грешно разбирам????

В различните източници фазите на хепатит В се разделят на 3, 4 или 5.
Но всъщност колко точно са фазите не е толкова важно, по-важното е да се знае, че винаги от едната може да се премине в другата и именно затова е нужно постоянно да се следят ензимите, репликацията.
Третата фаза, която в тази графика е означена като неактивно носителство има пик на реактивация на хепатита. Именно това състояние в някои източници се означава като четвърта фаза - фаза на реактивиране на хепатита.
В последните публикувани статии относно фазите в бр. 50 на списание Journal of Hepatology - издаван от European Association for the Study of the Liver се споменава и за пета фаза, при която при спадане на имунитета хепатита отново може да премине във фазата на реактивация.

Повече може да прочетеш за фазите на хепатита в тази статия - Хепатит В

Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен avgustina09

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 219
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешно завършенo - чака резултати
  • Статус: Хроничен хепатит C
Мариана, наистина си потресаваща с информираността си.  Затова бих искала да те помоля ( знам че си много заета) да ми помогнеш в следното. Не ми стана ясно, какво трябва да тестват ваксинираните от хеп.В? Все пак има вероятност първо, да са имали вирус в кръвтта и да не са разбрали - хипотетично. Следователно анти телата при всички положения ще бъдат + .  Второ, доц Антонов ми спомена, че ваксината не дава 100% защита, и имало случаи да се заразят дори ваксинираните.
Въпросът ми: какъв точно тест трябва да направя на детето ми да разбера дали е здраво? Първата ваксина е поставена около 50 ден след раждането, защото от 2-я до 45-я ден беше с жълтеница.  За съжаление, не мога да боравя със съответните наименования - така и не успях да запомня всички съкращения които се използват за този вид хепатит :pardon:

Благодаря предварително!

Неактивен Радослав Русинов

• Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Резултати: Успешнo
Здравей, Августина,
Тъй като знам, че Мери в момента няма възможност да пише, ще ти отговоря аз  :smile:
За да се установи дали някога си се сблъсквала с вируса се прави изследването anti-HBc total. Ако е отрицателно, никога не си се сблъсквала с вируса. При направена ваксинация, anti-HBc total изследването би трябвало да е отрицателно, а антителата за HBs антигена (anti-HBs) трябва да са положителни, което значи, че имаш имунитет вследствие на ваксинация.
В случай, че anti-HBc total е положително, това значи, че вече си се срещала с вируса. Тогава има два варианта - или си с хроничен хепатит Б, или си се изчистила спонтанно. Съответно, ако имаш и антитела за HBs антиген (anti-HBs изследването), значи си се излекувала спонтанно и имаш изграден естествен имунитет.
Ако си отрицателна за anti-HBs, тогава би трябвало да си положителна за т.нар. "австралийски антиген" (HBsAg), което нормално означава, че имаш хроничен хепатит Б. Има вариант и да си отрицателна за anti-HBs, и отрицателна и за HBsAg, но да не навлизаме в повече детайли, защото е специфичен и по-рядък случай.
Можеш да прочетеш тази статия, където подробно са разгледани различните вариации и тълкувания: Диагностика на Хепатит В, както и тази: Маркери за хепатит В инфекция.
Относно ваксинацията, нуждата от реимунизация, и ефективността на ваксината, можеш да прочетеш тази статия, където има много детайлна информация по тези въпроси: Хепатит B и бременност.
Специално за това дали трябва да се прави реваксинация на вече ваксинирани деца и възрастни, няма установен пълен консенсус сред лекарите. Има мнения "за", има и "против". В статията са представени и двете гледни точки, за да може всеки да вземе информирано решение.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен avgustina09

• Немедицинско лице
    • Профил
 Радо, сега ми стана ясно: правя на детето ми анти- HBc -total едновремено с анти - HBs. Мога да си отдъхна само в случая ако първото се окаже (-), а второто -(+). Но ако първото (+), но второто отново (+), пак е добре, но има верятност черния дроб да е поувреден.

Дани веднъж във връзка с хепатитни маркери беше споменала за "едногодишна условна присъда" - така е, отдъхваш, но временно.   :unsure:

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
Дани веднъж във връзка с хепатитни маркери беше споменала за "едногодишна условна присъда" - така е, отдъхваш, но временно.   :unsure:

Туй то, станеш ли топпотребител, няма връщане назад. Хората те четат и цитират, а ти си ровиш в нещастната главица, за да си спомниш кога си казала дадена мъдрост.

Все пак мисля, че това беше във връзка с моя отрицателен HCV RNA. Истината е, че след тази условна присъда аз си поудължих срока и вече шест месеца отлагам правенето на нов ПСР - в смисъл и да е станал положителен, аз нищо не мога да променя или предприема в момента. Ама ми се струва, че това е по-различно от нещата при хепатит Б. Августина, не разбрах защо те мъчат въпроси около хепатит Б?

Дани
Hang in there.

Неактивен avgustina09

• Немедицинско лице
    • Профил
OK

anti -HBs (+) 0.18 това не ли малко?
anti -HBc core (-)   :yahoo:
anti HCV (-)- за тази едногодишна условна присъда  говорихме :smile:, защото радостта ще трае само няколко месеца...

Дани, и аз наистина не си спомням дали съм писала еди-кво-си, а уж отскоро съм тук :ashamed2:

След раждането детето ми кара жълтеница 45 дни вместо обичайните 2-3. Първата ваксина  биха чак на 50-я ден. До около 3-годишна възраст всеки детски лекар който я преглеждал констатираше увеличен черен дроб. Особено този факт не ме оставяше на мира последните месеци.  Тревогите свързани с всичко това с годините бяха поизбледняли. Когато разбрах за хепатита, а и продължавам да разбирам все повече и повече, тревогите се завърнаха. След като разбрах че има случаи на хепатит В сред ваксинираните деца, представи си моите притеснения по повод забравената история след раждането.
Отстрани всичко изглежда странно, така утвърждава и мъжът ми, но ако мога лично да стигна до спокойствието, ще го направя.  Но сега съм спокойна, поне за В-то.
 Това е накратко предисторията за днешните изследвания. 

Неактивен tetibulka

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Публикации: 2318
  • Осем години.
    • Профил
  • Вид лечение: Софосбувир
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Има близък с хепатит C
anti HCV (-)- за тази едногодишна условна присъда  говорихме :smile:, защото радостта ще трае само няколко месеца...

anti HCV (-) си е доказателство, че не си се срещал с вируса - няма условности тук. Не може да имаш хронично заболяване, причинено от вирус, който не си срещал.

Аз определено говорех за отририцателния ПСР, който не е точен до абсолютното - може да има две-три гадинки, дето не ги е засякал и те да вземат да се множат. Тоест при мен с положителен anti HCV и отрицателен ПСР нещата са малко на кантар, щото не се знае нито кога съм боледувала, нито какъв ми е бил генотипът, нито верно ли нямам гадове (понеже явно съм ги срещала).

Дани
Hang in there.

• Профил
    • My Home Page
Възможни са случаи на предаване на хепатит Б от майката на детето, въпреки, че то е ваксинирано. Но ти си с хепатит C, в този случай не трябва да се притесняваш за хепатит Б. А пък хепатит C почти не се предава от майка на дете (вероятността е от 1% до 5%).
А иначе anti -HBs (+) със стойност 0.18 сигурно се води в сивата зона, без да имам референтна граница пред мен, с която да сравня. Възможно е изследване да даде едно такова леко отклонение, което не значи, че имаш натитела. Ако искаш да си 100% сигурна, че не си се сблъсквала с вируса, можеш пак да си го пуснеш в друга лаборатория.

Неактивен avgustina09

• Немедицинско лице
    • Профил
Всъщност, малко съм пообъркала цифрите, все се опитвам да карам наизуст. Това са резултатите.

Anti-HBs 18.5 ПОЛОЖИТЕЛЕН
 mlU/ml ( <10 - Отр.); ( > 10- Пол.)

Anti HCV / хепатит C /

Anti HCV интерпретация ОТРИЦАТЕЛЕН

Анти HCV стойност 0.255
 COI (0-1 Отр.);(>1- Пол.)

Анти HBc - Total (CORE) 1.546 ОТРИЦАТЕЛЕН
 S/CO (1.001-3-Oтр.);(0-1-Пол.)

Напоследък съм доста разсеяна...  Радо, 18,5 изкарва ли ни от "сивата сянка"?
И да приключвам за да разточвам темата с моя проблем, че направо я присвоих...

• Профил
    • My Home Page
Да, така пасва повече. Според тези изследвания имаш имунитет вследствие на ваксинация.
Всъщност това не е твоето изследване, защото има и отрицателен резултат за хепатит C.
Тъй като стойностите (титъра) на антителата за хепатит B (anti-HBs) е близо до 10, прецени дали има нужда от реваксинация. За да прецениш как да постъпиш, прочети секцията "Имунна памети и бустерни ваксинации" от статията за хепатит Б и бременност.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Август 09, 2010, 23:38:09 от Радослав Русинов »

Неактивен smiley

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 30
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
Августина09 имам въпрос относно anti Hbs изследването : къде го правихте ( ние правихме същото във Вирусологията на Клиниката по детски болести) и с какви мерни единици е? Чета из всички статии,че за да има изградена защита титъра на антителата трябва да е над 10, при нас е 250, но не знам какво (не се чете)....

• Профил
    • My Home Page
Д-р Бърди със сигурност ще ти отговори, просто изчакай още малко. Мерните единици за anti-HBs, които се използват най-често са mIU/mL и IU/L.
Според мен това, което са написали в твоите резултати
Цитат
250 k/h/ul
би трябвало да е в мерни единици IU/L, ако приема, че ul е съкратено от него.

Неактивен avgustina09

• Немедицинско лице
    • Профил
smiley,

Anti-HBs 18.5 ПОЛОЖИТЕЛЕН
  mlU/ml ( <10 - Отр.); ( > 10- Пол.)  - това е резултатът на дъщеря ми

Смятам да не и правя реимунизация - д-р Бърди беше изчерпателен в доводите си. А при теб 250 единици ми звучат като съвсем очакван резултат за 12-месечно бебе.
 Нашите изследвания са правени в Пловдив, така че инфото за лабараторията  няма да ти е от полза.
 Анти HBc - total какъв ви излезе?

Неактивен smiley

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Ученик
  • **
  • Публикации: 30
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
Августина 09 благодаря ти за отоговора  :flowers:
Ние Анти HBc - total все още не сме правили, защото срещнах големи трудности в намирането на лаборатория, където да се съгласят да вземат кръв от вената на толкова малко дете. В тази лаборатория бяхме поръчали и платили антителата на Хеп Б, а направиха излседване за антигена. После платих втори път и чак тогава направиха и изследване за антителата (добре, че имаха останал серум и не се наложи да бодем малката отново). Мисля да изчакам Софи да позабрави преживяването с иглите и пак да я изследвам този път и за Анти HBc - total. Предполагам , че 1 месец няма да е от решаващо значение.

А знаете ли на колко време трябва да проследявам титъра на антителата?

• Профил
    • My Home Page
А знаете ли на колко време трябва да проследявам титъра на антителата?
Една от препоръките е на 5-тата година на детето да се провери титъра. Но предполагам си запозната с теорията, че няма нужда от реваксинация. Ако решиш да следваш другата теория, при която се казва обратното, тогава можеш да направиш проверка на титъра на 5-тата година, а след това през 3-4 години, и ако той падне под 10 mIU/mL да се постави бустерна доза.

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007