Здравейте!
Правя първите си крачки в този форум .Няколко дни се рових из статиите и преглеждах мненията на участниците.Наистина мисля,че идеята на форума е прекрасна и стискам палци да се развива все така в положителна посока.Ето и моя проблем.От Варна съм и професията ми е отдадена на морето,тоест пътувам.В началото на 2009г. ми бяха правени изследвания преди заминаване и там се оказа,че имам леко завишени чернодробни ензими(ASAT,ALAT,GGTP).Tъй като заминаването ми беше след 10 дни веднага отидох на преглед при гастроентеролог и минах видеозон.Изследвах маркерите за хепатит-бяха отрицателни.Според специалиста нямало нищо тревожно(черен дроб в норми,жлъчка и панкреас -ок).Назначи ми лечение с Трансметил,легалон и някакви витамини.Преди да тръгна си пуснах пак изследвания и стойностите бяха леко спаднали.Завърнах се от рейса жив и здрав,може би трябва да сложа кавички.
)
Изкарах си почивката с нагласата,че този проблем е отшумял.През това време не съм спазвал никаква диета(цигарки и алкохол употребявах също).Пак заминах на рейс и повторихме същите изследвания.Питах ги какво е положението.Погледнах стойностите,бяха в норми.Върнах се тази година юли месец.Почивката привърши и настана време пак да поемам.Преди 4 дни си правя пак прегледи и какво се оказва:
1. Холестерол :7.70 Норми : 3.60-5.30
2. HDL холстерол :1.69 Норми : 0.78-1.82
3.Тригицериди :3.29 Норми : 0.39-1.81
4.ASAT : 72
5.ALAT : 155
6.GGTP :235
Не изглеждат добре.При предното ми заминаване февруари месец,когато си мислех,че стойностите са в норми съм се излъгал.Показаха ми листа и пак бяха завишени.Проста сметка показва,че този проблем го влача от 2009 г.Преди това съм сигурен,че всичко е било ок.Всяка година ни правеха изследвания.Пака повторих същото упражнение(преглед при специалист,видеозон и т.н.)Проблема е пак,че заминавам след не повече от 10 дни.
))Назначи ми лечение :Трансметил,легалон,витамини,невробекс,урзофалк).Ще мина пак преди да тръгна през специалиста.При сегашния преглед : няма увеличение на дроба,наблюдава се стеатоза,другите органи са добре)Според лекаря просто съм предразположен към мастни натрупвания.
Разтревожен съм.Минавам на диета,край на алкохола(цигарите ги махнах преди 9 месеца:)))).Приемам всякакви съвети и мнения относно проблема ми.Бих се радвал и на някаква идея за конкретна диета.
Благодаря предварително.