Автор Тема:  Стреснат от положението.  (Прочетена 12327 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен tapata_1

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 3
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Резултати: Не е провеждано лечение
  • Статус: Недиагностициран/а
Стреснат от положението.
« -: Декември 04, 2010, 13:15:59 »
Здравейте!

Правя първите си крачки в този форум .Няколко дни се рових из статиите и преглеждах мненията на участниците.Наистина мисля,че идеята на форума е прекрасна и стискам палци да се развива все така в положителна посока.Ето и моя проблем.От Варна съм и професията ми е отдадена на морето,тоест пътувам.В началото на 2009г. ми бяха правени изследвания преди заминаване и там се оказа,че имам леко завишени чернодробни ензими(ASAT,ALAT,GGTP).Tъй като заминаването ми беше след 10 дни веднага отидох на преглед  при гастроентеролог и минах видеозон.Изследвах маркерите за хепатит-бяха отрицателни.Според специалиста нямало нищо тревожно(черен дроб  в норми,жлъчка и панкреас -ок).Назначи ми лечение с Трансметил,легалон и някакви витамини.Преди да тръгна си пуснах пак изследвания и стойностите бяха леко спаднали.Завърнах се от рейса жив и здрав,може би трябва да сложа кавички.:))
Изкарах си почивката с нагласата,че този проблем е отшумял.През това време не съм спазвал никаква диета(цигарки и алкохол употребявах също).Пак заминах на рейс и повторихме същите изследвания.Питах ги какво е положението.Погледнах стойностите,бяха в норми.Върнах се тази година юли месец.Почивката привърши и настана време пак да поемам.Преди 4 дни си правя пак прегледи и какво се оказва:

1. Холестерол  :7.70            Норми : 3.60-5.30
2. HDL холстерол  :1.69       Норми : 0.78-1.82
3.Тригицериди  :3.29          Норми : 0.39-1.81
4.ASAT : 72
5.ALAT : 155
6.GGTP :235
Не изглеждат добре.При предното ми заминаване февруари месец,когато си мислех,че стойностите са в норми съм се излъгал.Показаха ми листа и пак бяха завишени.Проста сметка показва,че този проблем го влача от 2009 г.Преди това съм сигурен,че всичко е било ок.Всяка година ни правеха изследвания.Пака повторих същото упражнение(преглед при специалист,видеозон и т.н.)Проблема е пак,че заминавам след не повече от 10 дни.:)))Назначи ми лечение :Трансметил,легалон,витамини,невробекс,урзофалк).Ще мина пак преди да тръгна през специалиста.При сегашния преглед : няма увеличение на дроба,наблюдава се стеатоза,другите органи са добре)Според лекаря просто съм предразположен към мастни натрупвания.

Разтревожен съм.Минавам на диета,край на алкохола(цигарите ги махнах преди 9 месеца:)))).Приемам всякакви съвети и мнения относно проблема ми.Бих се радвал и на някаква идея за конкретна диета.
Благодаря предварително.

Неактивен tedi

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1168
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Стреснат от положението.
« Отговор #1 -: Декември 04, 2010, 13:38:46 »
Здравей и добре си дошъл!!
Много ми харесва да чета грамотни постове,поздрави за това!
Аз на твое място бих повторила маркерите за хепатит в някоя реномирана лаборатория,може да си бил в инкобационния период,може лабораторията да не добра,може няколко неща всъщност.
Обаче холестерола и триглицеридите са ти завишени,което на мен ми говори,че хранителните ти навици не са здравословни,и нямам предвид да ядеш био продукти,просто има нещо което тормози дроба ти.Хубаво си оставил цигарите и алкохола.

Поздрави,
Теди

Неактивен galq

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 906
  • Животът може да бъде и хубав......
    • Профил
  • Статус: Има близък с хепатит C
« Отговор #2 -: Декември 04, 2010, 14:18:22 »
Добре дошъл във форума!И аз бих те посъветвала да повториш маркерите за хепатит.Не винаги хепатитът е причина за повишени чернодробни ензими,но няма лошо да ги направиш пак.Дано пак да са отрицателни!
Галя

Неактивен cvetna

• Степен на активност - Докторант
  • Публикации: 584
  • pure pleasure seeker
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #3 -: Декември 04, 2010, 17:57:44 »
Здравей и от мен  :smile:

Аз бих те посъветвала да направиш консултация с някой от специалистите в София - все някаква причина трябва да има за тези повишени ензими... не пречи да си пуснеш още едни контролни маркери за хепатит (стискам палци да са отрицателни  :girl_wink: )

иначе алкохола, тежка храна или лекарства могат да бъдат други причини за повишаване на ензимите... дано скоро намериш решение на проблема
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
« Отговор #4 -: Декември 05, 2010, 10:40:56 »
Здравей и от мен!
И аз мисля, че като за начало можеш да си повториш изследванията за хепатит, просто за да си сигурен, че това не е проблема.
Възможно е и тези ензими да са свързани с по-тежка форма на стеатоза, която имаш. Но за да си поне отчасти сигурен в това, отиди на преглед при някой от лекарите хепатолози, които са специалисти точно в областта на черния дроб. Ето тук можеш да намериш списък с такива лекари: Центровете за лечение на хронични вирусни хепатити в България. Въпреки, че това се водят центрове за лечение на вирусни хепатити, точно на тези места работят едни от най-добрите лекари, които са специалисти в областта на чернодробните заболявания.
Десет дена са достатъчно време, за да си запишеш час и да отидеш на преглед при някой от тях, дори и да дойдеш до София.
Ако наистина се потвърди стеатозата като най-вероятна причина за високите чернодробни ензими, тогава най-доброто, което можеш да направиш, е да си промениш сериозно режима на хранене. Тогава, след известно време ще си провериш пак ензимите и ще видиш дали има промяна в положителна посока.
В интернет ще намериш много и различни съвети за това какъв хранителен режим да спазваш, за да се пребориш със стеатозата. Предполагам и лекарите ще ти дадат конкретни съвети как да се храниш. Но аз искам да ти пусна няколко съвета, които преди време даде Ина (която преди време се лекува от хепатит C, но имаше и тежка форма на стеатоза) и които мисля, че са много полезни:
Непозната, иска ми се да помогна и ще се опитам въз основа на моя опит.
Аз също имах много тежка стеатоза, сега поне на ехограф не се вижда, което ми говори за обратно развитие на процеса. Но това става много бавно, след месеци, а може би и години спазване на диета.
Аз започвам деня си с 1/2 до 1 литър натурални плодови сокове, лично приготвени. Не се консумират никакви консерви, готови сокове и колбаси, заради наличието на консерванти и други неизвестни съставки, никакви бульони и готови супи, поради същата причина.
Не ползвам никога никакво олио. Готвя си без никаква мазнина, с малко сол и без дразнещи подправки. Позволявам си само зехтин, СТУДЕНО ПРЕСОВАН, но без да е подложен на термична обработка.
Повече консумирам извара вместо сирене, повече сурови плодове и зеленчуци.
И до сега не съм спирала хепатопротекторите, но ги редувам през 2-3 месеца - Трансметил, Хепасейф, Артишок капсули, Есенсиале форте - основно тези.
Не съм спирала и до сега да приемам хранителната добавка на ''Фитлайн''-Целшутц, която е антиоксидант.
Това е в общи линии.Не е вкусна храната, но след време се свиква и храненето става приемливо.
Може да се ползва и мед, но Акациев и още по-добре - смесен с пчелно млечице, пчелен прашец и прополис.
Търпението и вярата в оздравяването също са много важни.От сърце ви желая успех.

Инна
Пожелавам ти отрицателни резултати за хепатит, и дано наистина се окаже, че причината е стеатозата! Тогава всичко ще бъде в твоите ръце и мисля, че няма да имаш проблем да се пребориш с нея само с промяна на хранителния режим.

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен tapata_1

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #5 -: Декември 05, 2010, 16:44:03 »
Здравейте,

Благодаря за изказаните мнения и препоръки.Утре мисля да си пусна маркери за хепатит отново.Основният ми проблем е липсата на време.Предполагам,че до 5-6-7 дни най-много заминавам.Няма да мога да се консултирам с други  специалисти от други градове. Единственото,което ще направя е : в деня преди да тръгна,ще си пусна отново изследвания за ензимите и ще отида при доктора.Той ще ме посъветва какво да правя по време на рейса ми и какви медикаменти ще пия.:))Бих искал,ако някой може и има желание да ми предостави  идея за диета (какво мога да консумирам и какво не мога),тъй като това,което открих е много общо като изисквания.На места даже  има и мнения,които си противоречат.Времето,в което ще ме няма е в порядъка на 5 месеца,затова искам през това време оптимално да спазвам хранителен режим.

Благодаря предварително на всички отзовали се.:)))

Неактивен tedi

• Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1168
    • Профил
« Отговор #6 -: Декември 05, 2010, 17:47:57 »
Здравей, тапата долна черта едно,
чудно ми е на кораба не ви ли хранят с читава и що- годе прилична храна,или само така си мисля?
Иначе не е нищо много сложно,просто изхвърляш от менюто си опакованите храни,мазните,газираното,и пърженото.
Повече зеленчуци и плодове,като ти се прияде сладко не е лошо да е натурален шоколад примерно.
Месо,но нека е печено или на скара,и за предпочитане е пилешко,телешко или риба.
Ето и съветите,който е поснал Ради са също много добри и използваеми.

Поздрави,
Теди

Неактивен anita

• Степен на активност - Доцент
  • Публикации: 2988
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
« Отговор #7 -: Декември 05, 2010, 21:12:25 »
Добре дошъл във форума!

Тъй като нямаш време да ходиш до София може да пробваш при проф.Коцев, който преглежда на частно в Майчин дом.
Той е завеждаш на Гастроентерологията в Терапията и е добър специалист, но сред нас не се ползва с много добро име защото е прекалено комерсиален.
За високия холестерол може да пиеш лецитин от 1200 мг на ден.. На мен лично много ми свали холестерола.
Трябва основно да си промениш хранителния режим - никакъв алкохол, нищо мазно, пържено. Храната да е варена, печена или задушена. По възможност без мазнини. Замени олиото със зехтин. От месата се препоръчват телешко немазно, пилешко месо без кожа. нетлъста риба. Замени белия хляб с типов, царевичен или пълнозърнест.

Напълно подкрепям мнението и съветите на Ради.
 Надявам се резултатите за хепатит Б и С да са отрицателни.

Теди, на кораб е много трудно да се храниш здравословно, особено ако готвача е филипинец.  :laugh:
По отношение  на зареждането- едно време беше разрешено месо да се зарежда на 6 месеца и вече приличаше на подметка. Е за утеха поне плодове и зеленчуци можеше на месец.

Неактивен tapata_1

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #8 -: Декември 07, 2010, 13:21:58 »
Здравейте.

Днес получих резултатите от изследванията за хепатит : Negative. Пия си илачите,опитвам се да спазвам диета.Очаквам обаждане до края на седмицата за заминаване.Преди да тръгна пускам пак чернодробните и отивам при лекаря,друго не знам какво да направя с оглед на малкото време,с което разполагам.

Лек ден ви желая.:))

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007