Здравейте,
Ще Ви разкажа с няколко изречения моята история и се надявам на помощ и съвети.
Години наред бях с болка корема, нямах диагноза ,все си говорехме гастрита ,гастрита.Ходех трудно по голяма нужда ,понякога повече от седмица продължаваше .
През 2015г отидох на гастроентеролог и лекаря ми откри хеликобактер.Тогава ми беше направена гастроскопия, която не откри нищо.
Минах антибиотичен курс ,последваща терапия опашка и т.н ,последва кръвен тест/първия пак беше такъв/ ,който показа че има още наличие на бактерията.
Междувременно лекарката ми предложи кратък престой в болница ,където ми направиха по-широк кръг изследвания.За първи път изследвах чернодробни ензими и се оказах с завишени АСАТ и АЛАТ.
Не съм имала терапия за понижаването им,всъщност нямах и диагноза.
Преместих се в София по-късно същата година и мой приятел ме заведе при негов познат гастроентеролог.Имах и блед вид и пожълтяване на кожата на ръцете само.Лекарите мислеха ,че е от многото сезонни плодове ,които консумирах /тиква, мандарини,особено ако са третирани с боя/.
Направих си Фекален тест за диагностика на H.pylori ,който беше отрицателен А също и изследвания за хепатит В и С в с РЗИ,също отрицателни.
През 2017г заради подуване на стъпалото на единия крак попаднах в ревматологията на Св.Иван Рилски.При приема АСАТ и АЛАТ бяха завишени /стойности около160 /и така три поредни дни ,като стойностите бяха и по-високи.Отново тестове за хепатит.Това са резултатите:
HBsAG anti HCV ANA -отр. AMA - отр. AGMA-отр. ANCA-отр. Anti -CCP-3,61 RF<30 HLA -B27-отр.
Имах консултация с гастроентеролог,който каза ,че се изключват най-честите причини-употреба на алкохол/лекарства,хепатит, автоимунно заболяване.
Докато бях в отделението ми откриха Синдром на Рейно ,нарушение на калциево-фосфорната обмяна ,дефицит на Вит.Д.Лекувана съм с Мербек докато бях там, в последствие пих Вигантол за вит.Д.
Мога да кажа ,че от тогава проблеми със стъпалата не съм имала.
Но продължават другите.
Болки в стомаха ,подуване ,газове в червата,вариране в стойностите на чернодробните ензими7
например:общ билирубин 8,72,директен 1,8,АФ- 67,АСАТ-58,АЛАТ-53,ГГТ-51
На следващата година бях във ВМА след преглед при проф .Кацаров,правиха ми колоноскопия /без находки/,тъй като съм фамилно обременена/баба ми по бащина линия беше и почина от рак на дебелото черво/.
Изписаха ме без терапия.
Правена ми е още една гастроскопия -показа хиатална херния с приплъзване.Пих трансметил след тази консултация.
Сега в наши дни повече от 1м и половина съм с болка в дясното подребрие.Болката слиза надолу и отива към гърба.Не се влияе от нищо.и има дни в която е нетърпима и само в легнало положение имам някакво облекчение.По принцип от около 2г в дясното подребрие изпитвам един дискомфорт,особено в седнало положение.Сякаш има нещо там, което ми пречи.Свикнах с него, още повече ,че не е постоянно.Макар да ме видя хирург за хроничен панкреатит имаше съмнение джипито ми.
Но сега покрай болката отново съм в процес на търсене на причината.
Сегашните ми изследвания са :АЛАТ 76/норма 44,общ билирубин41,1/21 норма,директен 13,1/норма 8,С-реативен протеин 5,2/норма 5.
Направих си тестове за хепатит В и С отново- отрицателни.
Не знам дали успях да изясня всичко около мен.
Но се надявам на помощ и съвети!
Не пия алкохол, не пия лекарства/само в краен случай/ ,не ям мазни храни, не консумира тестени ,захар, пържено и т.н.Всъщност се храня ограничено -плодове ,зеленчуци, млечни ,яйца,понякога бобови/леща ,нахут,грах/,консумирам ленено семе ,брашно от бял трън.
Благодаря предварително!