Автор Тема:  HCV извън тялото: колко дълго остава жив върху повърхности...  (Прочетена 2991 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Мери_

 • Администратор на форума - немедицинско лице
 • Степен на активност - Доцент
 • *******
 • Публикации: 2373
 • Пол: Жена
  • Профил
  • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
 • Вид лечение: Интерферон
 • Резултати: В момента съм на лечениe
 • Статус: Хроничен хепатит B
HCV извън тялото: колко дълго остава жив върху повърхности, в спринцовки, и в лабораторни условия?

Автор: Liz Highleyman
Дата: 1 септември 2010
 
Вирусът на хепатит С (HCV) е сравнително издръжлив в сравнение с някои други вируси, което е от значение за предаването му и превенцията. HCV може да оцелее извън тялото дни наред в засъхнала кръв по повърхности или в продължение на месеци в течна среда при благоприятни условия. Парадоксално е, обаче, че HCV се оказва труден за запазване в лабораторни клетъчни култури, което възпрепятства научните изследвания на потенциални терапии (лечения).

Оцеляване в лабораторни условия

Поради трудностите за поддържане на жизнеспособен НСV в лабораторни условия, учените разчитат на “репликонни” модели на специфичния щам на HCV (JFH-1 генотип 2a) в линията на чернодробни ракови клетки. Но тази година учени от Масачузетския технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology) и Rockefeller University най-накрая намериха начин за поддържане на вирусната репликация в здрави чернодробни клетки за период до три седмици.   
 
Както се описва в броя от 16 февруари, 2010 г. на Proceedings of the National Academy of Sciences, Sangeeta Bhatia и колеги са разработили начин за поддържане на здрави хепатоцити (чернодробни клетки), в продължение на четири до шест седмици като ги подреждат прецизно върху специално моделирана плочка и ги смесват с фибробластни клетки, които поддържат растежа им. След това чернодробните клетки биват заразени с НСV за две до три седмици, което позволява да се проучи отговора (реакцията) на кандидат лекарствата. Щамът на НСV, използван в това проучване, идва от японски пациент с фулминантен хепатит; изследователите се надяват да модифицират системата да поддържа щам на НСV генотип 1 - най-често срещаният тип в Съединените щати и най-труден за лечение.   

Оцеляване върху повърхности

Според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), HCVможе да оцелее върху околните повърхности на стайна температура най-малко 16 часа, но не повече от четири дни. За сравнение, по-“деликатният” вирус на ХИВ живее върху повърхности само няколко часа, докато грипните вируси могат да оцелеят от няколко часа до около един ден.
 
Преценката на CDC се основава на проучване, направено от Kris Krawczynski и колеги, представено на срещата на американското Дружество за изучаване на черния дроб (AASLD) през 2003 г. и публикувано в броя от май 2007 г. на Infection Control and Hospital Epidemiology. Изследователите са изследвали устойчивостта на НСV генотип 1а в суха кръвна плазма от заразено шимпанзе.
 
Плазмените проби са били изсушени в епруветки в продължение на една нощ (около 16 часа), след което са били или рехидратирани незабавно със стерилна вода и съхранявани при -70ºC (около -160ºF, температурата на фризерите за биомедицински изследвания), или поставени в камера с контролирана среда от 42% влажност при 25ºC (77ºF, стайна температура) в продължение на четири до седем дни преди рехидратиране. След това рехидратираният вирус е бил инжектиран на друго шимпанзе, за да се види дали е останал зарàзен.
 
В плазмата, изсушена в продължение на една нощ, се открива HCV РНК (генетичен материал) и се запазва в продължение на седем дни, въпреки че вирусният товар е намалял с 1 log, или десет пъти, в сравнение с първоначалната плазмена проба. Експерименталното шимпанзе, инжектирано с изсушения за една нощ вирус, е развило откриваема НСV РНК и повишена аланин аминотрансфераза (ALT), станало позитивно за антитяло на НСV и имало доловим (откриваем) HCV антиген в чернодробните клетки. Обаче, инжектирането на рехидратиран вирус, съхраняван от четири до седем дни, не е довело до заразяване. Ето защо изследователите стигат до извода, че НСV може да остане зарàзен върху повърхности извън тялото някъде между 16 часа и четири дни.

.......................................

Цялата статия може да прочетете в сайта на сдружение ХепАктив: HCV извън тялото: колко дълго остава жив върху повърхности, в спринцовки, и в лабораторни условия?
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org


 


СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007