Автор Тема:  Проблемът Диагностика  (Прочетена 20578 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hap

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Първолак
  • *
  • Публикации: 19
    • Профил
  • Вид лечение: Не е провеждано
  • Статус: Има близък с хепатит B
Проблемът Диагностика
« -: Януари 19, 2009, 12:26:01 »
Здравейте,
По покана на Г-н Русинов, а и по мое лично желание искам да ви запозная с различните диагностични маркери и подходи, като непременно ще наблегна на молекулярните такива. Успешността на едно лечение, избора на едно или друго лечение, медикамент и т.н., както и продължителността му се определя за сега единствено от стойността на молекулярното изследване.

Тук някъде правилно бе отбелязан терминът НАТ, като по-подходящ отколкото ПСР.
Ретроспективно погледнато първите ДИАГНОСТИЧНИ разработки на молекулярни техники се основава на РНК, а не на ДНК. ДНК технологията се развива по направлението Наука, а не диагностика. Едва по-късно ДНК или ПСР тестовете се включват в дигностиката.
Важно е да се отбележи разликата между Научно и Диагностично приложение на даден тест.
При научното приложение не са провеждани никакви клинични експерименти. не е определен дефинитивно лимитиращият фактор и не са приложени единни стъпки, които да елиминират процента субективна грешка.

Ето защо като начало е добре да ползваме НАТ като синоним на молекулярна диагностика, а не ПСР.

Като подразделение на НАТ технологиите се включва т.нар. ТМА. Транскрипционно опосредствена амплификация. За ТМА таргета е РНК.  ТМА и по настоящем представлява единствената апробирана технология одобрена от Федералната администрация за Лекарства и Храни на САЩ, късаеща някои качествени тестове. Нещо повече, единствената технология одобрена от ФДА за количествено определяне на Хепатит С не е ПСР. ПСР да за Европа, но стриктните нормативни уредби на САЩ са одобрили само РНК НАТ технология, позната още като бДНА.

Неактивен danihaleva

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Дипломант
  • Публикации: 438
    • Профил
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: В момента съм на лечениe
Re: ПРоблемът Дианостика
« Отговор #1 -: Януари 19, 2009, 13:47:45 »
Не можах да разбера целта на публикуваната тема.За повечето във форума съм убедена,че много от термините са непознати.Все едно на музикант да му обясняваш висша математика.Надали ние от форума ще променим нещо като опознаем генетиката на вирусите или наименованията на тестовете.
Аз знам,че нищо незнам

Неактивен tedibon

• Топ потребител на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1341
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Интерферон
  • Резултати: Релапс на хепатита след лечение
Re: Проблемът Дианостика
« Отговор #2 -: Януари 19, 2009, 14:06:24 »
Дани,и аз като теб,не схванах какво се променя като е друго наименованието или метода!
Но,нека да има и такива теми,който ги разбира,ще са му от полза!

Поздрави,Теди
« Последна редакция: Януари 19, 2009, 16:16:10 от Мариана Стефанова »
Сдружение ХепАктив - www.hepactive.org

Неактивен Радослав Русинов

• Администратор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Професор
  • Публикации: 5566
    • Профил
    • My Home Page
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон + рибавирин
  • Резултати: Успешнo
  • Статус: Хроничен хепатит C
Re: Проблемът Диагностика
« Отговор #3 -: Януари 20, 2009, 00:03:35 »
Това, на което Hap иска да обърне внимание в тази тема, е че от години има много по-точен метод за измерване на вирусното натоварване, който по неясни причини масово не се прилага, за сметка на ПСР метода.
Освен, че ПСР-а използва и търси ДНК, а не РНК, ПСР тестовете са с научно приложение и поради това не са били подлагани на сериозни клинични изпитания. Поради това, различните китове, които се използват в лабораториите всъщност не използват достатъчно добър метод от диагностична гледна точка.
По отношение на НАТ, той идва от английското Nucleic Acid Amplification Testing или (NAT). Мога да го преведа като Тестове за Амплификация на Нуклеинова Киселина. Така, че ТМА теста се явява НАТ тест.
Малко информация на английски за ТМА тестовете: http://www.chiron.com/public/products/technology/technology_overview.jsp
Преди време Митко също пита за ТМА тестовете: http://hepatitis-bg.com/forum/index.php?topic=937.0
Това, което трябва да се отбележи вследствие на информацията от горния пост, е че ако българските хепатолози имат възможност да използват ТМА, то тогава е много по-вероятно да се открият не малка част от хората с окултен (скрит) хепатит и като цяло да се подобри диагностиката.
Тъй като с Hap си говорихме по имейла и явно той има много сериозни познания в тази област, аз го поканих да сподели информацията, която знае и към която явно има отношение. Отношението му е професионално и затова терминологията е малко тежка, но важното е че вече знаем малко повече и по тази тема.
Да не забравяме, че всички сме тук и защото искаме да знаем колкото е възможно повече за хепатита  :wink3:

Поздрави,
Радо
Нямам възможност да отговарям своевременно на постове и лични съобщения.

Неактивен Vancheto

• Модератор на форума - немедицинско лице
  • Степен на активност - Доктор на хепатитните науки
  • Публикации: 1558
    • Профил
    • ХепАктив - сдружение за борба с хепатита
  • Вид лечение: Нуклеозиден аналог
  • Резултати: Повторно лечение
  • Статус: Хроничен хепатит B
« Отговор #4 -: Януари 20, 2009, 12:53:41 »
След като този метод е по-точен и се прилага от години в САЩ, може би и тук ще започне приложението му.
А защо не се използва и в другите европейски държави?

Неактивен Hap

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #5 -: Януари 21, 2009, 10:30:56 »
Здравейте,
Доктор Русинов добре определи целта на поста ми. Пациента трябва да знае, да е информиран и когато си дава парите да иска най-доброто. Не съм запознат колко от вас са си плащали за изследване на вирусен товар или молекулярен качествен тест за откриване наличието на вируса?
Въпросната ТМА технология се употребява рутинно в повечето Западно Европейски страни. Само за Атина, хепатитните лаборатории, които са се въоражили с бДНА система от ново поколение са 8 за по.малко от година.

Вие си правете изводите.

Поздрави

Хап

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #6 -: Януари 21, 2009, 11:02:33 »
Доктор Русинов добре определи целта на поста ми.
Само да уточня за четящите темата, че доктор е в кавички. Да не се обърка някой, който за първи път влиза във форума и чете тази тема. Под "Доктор на хепатитните науки" във форума разбираме човек, който е написал над 1000 поста по темата хепатит  :wink3:
Ако сте обърнали внимание, постовете които се публикуват в раздела "Извън темата" не увеличават броя на постовете, които даден потребител има, пак с идеята, че броим постове само на тема хепатит  :chat:

Пациента трябва да знае, да е информиран и когато си дава парите да иска най-доброто. Не съм запознат колко от вас са си плащали за изследване на вирусен товар или молекулярен качествен тест за откриване наличието на вируса?
Въпросната ТМА технология се употребява рутинно в повечето Западно Европейски страни. Само за Атина, хепатитните лаборатории, които са се въоражили с бДНА система от ново поколение са 8 за по.малко от година.
Благодаря още веднъж за информацията! Аз ще се постарая в следващите интервюта със специалисти да задам няколко въпроса в това отношение. Ще ми е интересно дали наистина има някаква сериозна причина ТМА тестовете да ги няма в България, или причината е в нашата здравна система.

Поздрави,
Радо
« Последна редакция: Януари 21, 2009, 14:27:12 от Радослав Русинов »

Неактивен Todor79

• Немедицинско лице
  • Степен на активност - Студент
  • Публикации: 144
    • Профил
  • Вид лечение: Пегилиран интерферон
« Отговор #7 -: Януари 21, 2009, 14:21:49 »
Аз не успях да разбера също доста неща за този метод на изследване и искам да попитам за диагностициране на кои хепатрити се използва?
Всички знаем че Хепатит Б е ДНК вирус,а С е РНК вирус,но не мога да си отговоря като този тест търси в РНК не би ли следвало да е приложим за по-точна диагностика на Хепатит С а ПСР който търси ДНК да бъде такъв за Хепатит В,но също така и дали тази моя аналогия е правилна?
Поздрави Тодор
http://vbox7.com/play:6186d4b0

Неактивен Hap

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #8 -: Януари 22, 2009, 21:54:32 »
Тошко,
ти си напълно прав.
ПСР качествен тест за Хепатит Б е малко по-сензитивен /чувствителен/ отколкото ТМА.

Неактивен Todor79

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #9 -: Януари 23, 2009, 10:29:47 »
А защо тогава не конкретизира нещата в самото начало на темата да не се лутат хората с Хепатит Б?
Всъщност може ли да те помоля да ни се представиш да добием всички тук кой ни дава тази информация
Поздрави Тодор

Неактивен Hap

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #10 -: Януари 23, 2009, 11:51:06 »
Здрасти Тодор,
Представям неща описани и известни в специализираната литература. Намам намерение нито да фаворизирам, нито да пренебрегвам значимостта на един или друг тест. Имам обаче против това, да се използва само една технология и нищо повече. Да ТМА технологията е развита в направление диагностика. Да, тя е далеч по-чувствителна за РНК-овите вируси, и малко или пренебрежимо малко по-нечувствителна за ДНК-овите вируси. Това по отношение на качествените тестове.
Също така имам против да не се използва пълния капацитет на приложната науката в посока подобряване на диагностиката, а от там на лечението.
Освен това смятам, че хората, които са натоварени с даден проблем е необходимо да предложат алтернативи, а не само това което "се полага".
Считам, че приложението на китове показващи резистентност на вируса по отношение на асоциирани с него мутации е необходим с оглед правилното лечение- секвенционни техники, готови хибридизационни набори и т.н.

И накрая не бих искал да се вживяваш в ролята на Холмс. Всичкото това го пиша по свое убеждение и в полза на вас.

Поздрави

Хап

Неактивен Todor79

• Немедицинско лице
    • Профил
« Отговор #11 -: Януари 23, 2009, 14:27:10 »
Нар,бих искал да ти кажа че не се вживявам в тази роля и не искам да бъда дедектив,заради простата причина че някак не ми се нрави тази професия.
Искам да те попитам и това дали за Хепатит Б приложената от теб алтернатива е правилна и това дали някой може да се предвиди с кой медикамент какъв вирусологичен отговор ще даде за съответния пациент,каква е вероятността за излекуване и възможностите за развитие на резистентност?
Поздрави Тодор

Неактивен Hap

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #12 -: Януари 23, 2009, 16:45:19 »
Тошко,
Разбира се, че може. В някои старни дори е задължително да се прави преди лечение. Теста показва дали вируса в теб има гени асоциирани с резистентност по отношение на лечението с адефовир и ламивудин заеднно и по отделно.

• Профил
    • My Home Page
« Отговор #13 -: Януари 23, 2009, 16:56:29 »
Тошко,
Разбира се, че може. В някои старни дори е задължително да се прави преди лечение. Теста показва дали вируса в теб има гени асоциирани с резистентност по отношение на лечението с адефовир и ламивудин заеднно и по отделно.
Хап, би ли цитирал и би ли пуснал линкове към някои научни изследвания, които са намерили начини и конкретни гени, както казваш, които да дават възможност да се предвиди резистентност при лечение с нуклеотиден аналог при хепатит Б.

Поздрави,
Радо

Неактивен Hap

• Немедицинско лице
  • *
    • Профил
« Отговор #14 -: Януари 23, 2009, 17:15:09 »
Здравей Г-н Русинов,
Разбира се, че имам материали, даже готов постер подготвен от клиниката по хепатология в Мичиганския Университет.
Даже малко съм поизостанал, за което си взимам бележка. Дори са добавили още едно средство за лечение Ендекавир.

An Updated Line Probe Assay (HBV DR v.3) has High Concordance with Direct Sequencing in Detecting
Mutations Associated with Resistance to Lamivudine, Adefovir and Entecavir
Bulent Degertekin, Jessica Tan, Munira Hussain, Anna Lok
Division of Gastroenterology, University of Michigan, Ann Arbor, MI, USA

Понеже е в моя набор от материали мога да го изпратя на е-мейла на който пожелае. Твоят е-мейл го знам. Всеки хепатолог ще ви бъде признателен, когато му го покажете.

Поздрави

Хап

СтатистикиСтатистики за посещенията

Locations of visitors to this page :    Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!! Гласувай за сайта!  Оцени сайта!

Посетители след 12 Февруари 2007